Skład zanęt i miksów można modyfikować łącząc je z dodatkami zanętowymi PROFESS w celu zwiększenia ich efektywnych cech nęcących, lub też dostosowania zanęty do specyfiki danego łowiska czy gatunku ryby. Nasze dodatki to znane i sprawdzone produkty, z których większości poddawana jest obróbce uszlachetniającej. Duża część z nich zawiera cząsteczki „fluo”, które zwiększają zainteresowanie ryb zanętą.
W bogatej palecie dodatków, ziół, ziaren i mączek Profess znajdziemy :
Naturalne mieszanki ziół – SEEDS HERBS:
- ROBIN RED HAITS ORIGINAL
- KOLENDRA
- NOSTRZYK
- KOZIERADKA
- KOPER WŁOSKI
- KOPRA POLSKA
- MIESZANKA PIERNIKOWA
Mączki i ekstrakty:
- MĄCZKA RYBNA
- MĄCZKA Z KRYLA
- MĄCZKA Z KAŁAMARNICY
- MĄCZKA KUKURYDZIANA
- MACZKA WĄTROBOWA
- MĄCZKA HALIBUTOWA
- MĄCZKA TUŃCZYKOWA
- MĄCZKA PRE DIGEST
- MĄCZKA RAKOWA
- PROTEIX ENZYMATYCZNY
Dodatki do zanęt:
- COPRP MELASA
- COCO-BELGE
- KONOPIE MIELONE–PRAŻONE
- PŁATKI LESZCZOWE
- OTRĘBY KUKURYDZIANE
- GRYSIK KUKURYDZIANY
- BISCUIT WANILIOWY / MIODOWY /
- SŁONECZNIK PRAŻONY
- ARACHID
- KLEJ ZANĘTOWY
- MIESZANKA DO ROBAKÓW
- PIECZYWO FLUO/CZERWONE/POMARAŃCZOWE/ZÓŁTE/MIX
Ziarna:
- SORGO CZERWONE
- MURZYNEK ZIARNO
- PROSO ZIARNO
- KONOPIE ZIARNO
- RZEPIK
- BOBIK
- SIEMIĘ LNIANE PRAŻONE
Zastosowanie i właściwości wybranych dodatków do zanęt:
ROBIN RED HAITS ORYGINAL – Legendarny atraktor, aktywna mieszanka papryk, ziół, cukrów i specjalnych przypraw.
Bardzo skuteczny, potwierdzony dodatek, skuteczny w każdych warunkach.
ROZPUSZCZALNA RYBNA PROTEINA – Całkowicie rozpuszczalny w wodzie, bardzo drobno, na pył rozdrobniony ekstrat, uzyskiwany poprzez działanie enzymów na proteiny wodnych organizmów. Ma intensywny rybno-mięsny zapach, zawiera aminokwasy i sole. Może być używany jako dodatek do przynęt, jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju posypek tzw, shooterów, a także jako dodatek do boosterów i dipów.
MĄCZKA Z KRYLA – Kryl jest maleńkim skorupiakiem zamieszkującym niezanieczyszczone wody morskie, przypominający krewetkę. Znajduje się na dole łańcucha pokarmowego.
Stanowi najbardziej obfitą biomasę na Ziemi.
Mączka z kryla wysokobiałkowa zawiera wysoką zawartością składników odżywczych, może być stosowana jako składnik zanęt wędkarskich oraz komponent przy produkcji kulek proteinowych.
Dozowanie: Zalecane dozowanie – do 10%
Skład: Białko min 70%, Tłuszcz ok 7%
MĄCZKA Z KAŁAMARNICY – Zwierzęta z tej grupy zamieszkują pelagial oceanów. Część żyje na szelfie, a część w głębinach. W związku z bardzo wysoką zawartością składników odżywczych, mączka z kałamarnic jest stosowana jako składnik zanęt wędkarskich oraz komponent przy produkcji kulek proteinowych.
COPRP MELASA – Kopra nasączona melasą cukrową to doskonały dodatek do zanęt leszczowych. Świetnie sprawdza się również w zanętach na jazie, klenie, liny i duże płocie. Ma intensywny aromat i słodki smak oraz duże właściwości klejące. Posiada wysoką wartość odżywczą – do 15 %. Pakowane po 400 g.
PROTEIX – Kompleks proteinowo – enzymatyczny zawierający 85 % białka, o dużej zawartości aminokwasów egzogennych. Doskonały jako dodatek do zanęt na duże ryby karpiowate oraz jako składnik miksów do produkcji kulek proteinowych – do 20 %. Pakowane po 400 g.
SIEMIE LNIANE PRAŻONE – Składnik smakowo-zapachowy doskonale wabiący płocie ale również inne ryby karpiowate. Wyprażone nasiona lnu należy zmielić przed dodaniem do zanęty w celu uzyskania najlepszego efektu. Poprawia pracę zanęty – do 10 %.
COCO-BELGE – Mączka z orzecha kokosowego. Przyspiesza przemianę materii, wzmagając apetyt u ryb. Dodatek szczególnie pożądany w zanętach wysokobiałkowych – do 10%.
MĄCZKA RYBNA – Komponent zawierający ponad 60% białka. Stosowana w zanęcie, znacznie podnosi jej wartość odżywczą. Zawiera dużą ilość oleju rybnego, który jest dla ryb niezwykle atrakcyjny. Jest jednym z podstawowych składników kulek proteinowych – do 30%.
MĄCZKA Z KRWI – Doskonały dodatek smużący do zanęt powierzchniowych. Dzięki swym walorom smakowym, a także bardzo wysokiej zawartości białka (90%) niezastąpiony również w innych zanętach. Rewelacyjnie działa w chłodniejszych porach roku – do 10%
KONOPIE MIELONE–PRAŻONE – Dodatek do zanęt płociowych i leszczowych. Składnik smakowo-zapachowy, natłuszczający. Bardzo skutecznie pobudza ryby do żerowania – do 20%.
KOLENDRA – Doskonały i sprawdzony dodatek do wszystkich zanęt, zarówno gruntowych jak i powierzchniowych. Nie syci, wspomaga trawienie. Szczególnie skuteczny w zanętach leszczowych i płociowych. Przedawkowanie nie wpływa ujemnie na wartośc zanęty. Wspomaga trawienie – do 5%.
NOSTRZYK – Dodatek do zanęt leszczowych i płociowych. Składnik aromatyzujący, nadaje zanęcie specyficzny zapach siana i spulchnia ją – do 5%.
KOZIERADKA – Pożądany dodatek do zanęt linowo-karasiowych, płociowych i karpiowych. Ułatwia trawienie i przyswajanie składników tłustych – do 5%.
KOPER WŁOSKI – Dodatek do wszystkich zanęt. Pobudza apetyt u ryb i wspomaga trawienie. Nadaje zapach i spulchnia zanętę – do 5%.
PŁATKI LESZCZOWE – Rewelacja na duże leszcze, a także karpie. Zawierają betainę i maltozę oraz aktywatory i aminokwasy egzogenne. Wielokrotnie sprawdzone z powodzeniem na polskich łowiskach i zawodach wędkarskich. Przyczyniły się do złowienia wielu rekordowych okazów – do 20%.
KOPRA POLSKA – Jeden z najbardziej skutecznych dodatków wspomagających działanie zanęty. Niezastąpiony na duże okazy leszczy, karpi i płoci. Szczególnie pożądany na łowiskach o nasilonej presji wędkarskiej, a także w okresach słabego żerowania ryb. Zwiększa tempo przemiany materii i usprawnia proces metabolizmu u ryb – do 15%.
OTRĘBY KUKURYDZIANE– Napowietrzają, spulchniają oraz poprawiają pracę zanęty. Ułatwiają rozpad kul zanętowych. Niezbędny dodatek do zanęt na wody stojące i wolno płynące. Odwadniają przemoczoną zanętę – do 25%.
GRYSIK KUKURYDZIANY – Podstawowy składnik zanęt na duże ryby karpiowate. Spulchniający i energetyczny. W suchej postaci rozprasza zanętę. Zalany wrzątkiem silnie klei – do 20%.
MĄCZKA KUKURYDZIANA – słodka. Podstawowy składnik zanęt na wszystkie karpiowate. Bardzo dobrze wchłania zapachy, silnie smuży i rozjaśnia zanętę – do 10%.
BISCUIT WANILIOWY / MIODOWY /– Wysokoenergetyczne i węglowodanowe słodkie pieczywo cukiernicze z dodatkiem składników aromatyczno-smakowych. Niezbędny przy łowieniu leszczy, karpi, płoci i pozostałych okazów ryb karpiowatych. Zdecydowanie poprawia jakość zanęt – do 25%.
SŁONECZNIK PRAŻONY – Doskonały wysokobiałkowy, pobudzający dodatek do wszystkich rodzajów zanęt. Zdecydowanie poprawia pracę zanęty – do 20%.
MIESZANKA PIERNIKOWA – Dodatek do zanęt na duże leszcze i płocie. Posiada słodki smak, a dzięki dużej zawartości ziół; specyficzny korzenny zapach. Składnik smakowo-zapachowy do 10%
ARACHID – Odtłuszczona śruta z orzechów arachidowych. Dodatek pobudzający i spulchniający. Przyspiesza trawienie, pobudza do żerowania. Doskonały do zanęt płociowych i leszczowych – do 20%.
PIECZYWO FLUO/CZERWONE/POMARAŃCZOWE/ZÓŁTE/MIX – Specjalne pieczywo zanętowe o lekkim zapachu wanilii. Działa na ryby pobudzająco – do 15%.
WĄTROBA W PROSZKU MĄCZKA – Proszek wątrobowy, skuteczny intensywny dodatek do miksów i dipów, intensywny zapach wzbogaca mieszanki mięsne i owocowe. Bardzo dobry dodatek do PVA i metody.
ZARODEK KUKURYDZIANY
Zawierają dużo witaminy E i witaminy z grupy B. Są źródłem łatwo przyswajalnych składników odżywczych: białek, węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych (np. kwas linolowy i oleinowy), związków mineralnych: selen, kobalt, sód, siarka, potas.
O wartości odżywczej decyduje nie tylko wysoka zawartość wymienionych składników.
Białka zarodka zawierają duże ilości niezbędnych aminokwasów i pełnią rolę budulcową w organiźmie. Tłuszcz zarodkowy zawiera prawie wyłącznie kwasy nienasycone, głównie dobrze przyswajalne kwasy linolowy i oleinowy
Spulchnia mieszankę, nadając jej dużą porowatość i powoduje lepsze uwalnianie atraktorów.
Dodawany często do miksów na zimne pory roku, kiedy zapachy rozchodzą się w wodzie znacznie wolniej.
SORGO CZERWONE
Dodatek do zanęti miksów, podnosi watość mieszanki, w całości działa „rozpraszająco”.
Zawiera do 13 % białka, ok 3% tłuszczu oraz ok 70 % skrobi.
Zawiera także duże ilości witaminy E, oraz niektóre witaminy z grupy B.
Sorgo, wyróżnia się najwyższą strawnością włókna surowego – około 85 -90 %.
MURZYNEK ZIARNO
Nasiona, które są nieodzownym składnikiem topowych mix-ów oraz kulek proteinowych.
Zawartością tłuszczu o 1/3 więcej niż ziarna konopi ok. 32 % suchej masy.
Dozowanie do 5%
PROSO ZIARNO
Dodatek do zanęti miksów, podnosi watość mieszanki, działa „rozpraszająco”, zawiera około 10-14% białka.
Ziarniaki prosa zawierają znaczne ilości fosforu, wapnia, cynku, jodu, potasu, sodu, magnezu i bromu, witamin B1 i B2 – dwukrotnie więcej niż ziarniaki pszenicy i żyta.
W skład zawartego w nich tłuszczu wchodzą głównie cenne pod względem dietetycznym kwasy nienasycone.